Titel: Maar buiten is het feest
Auteur: Arthur Japin
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2012
Druk: 2012
Aantal pagina’s: 311
Genre: Psychologische roman
Samenvatting
Als de vader van Weijntje bij haar moeder wegloopt vanwege
een affaire, krijgt haar moeder een nieuwe relatie met Sijmen, een
kermisfotograaf. Weijntje ontdekt dat haar stiefvader overal in het huis
gaatjes in de muren heeft geboord om haar en haar zusjes Laura en Isa te
begluren. Laura wordt misbruikt, later ook Weijntje; de moeder kijkt de andere
kant op. Het lijkt erop dat de meisjes steeds vaker ruzie krijgen, maar wat er
feitelijk gebeurt is dat Laura, door haar stiefvader te gehoorzamen,
probeert haar jongere zusje
Weijntje te beschermen, die op haar beurt weer
haar jongere zusje Isa beschermt. Sijmen drijft het gezin steeds
verder uit elkaar, en ze kunnen er niet samen over praten door chantagemateriaal dat Sijmen verzameld.
haar jongere zusje Isa beschermt. Sijmen drijft het gezin steeds
verder uit elkaar, en ze kunnen er niet samen over praten door chantagemateriaal dat Sijmen verzameld.
Dankzij juffrouw Verbeet wordt Weijntje's zangtalent ontdekt en Verbeet zet alles op alles om dit zangtalent ook verder te ontwikkelen. Ze sluit daarvoor een pact met Sijmen, wat betekent dat ook juffrouw Verbeet haar lichaam in de strijd moet gooien.
Weijntje groeit uit tot een grote, beroemde zangeres. Haar artiestennaam is Zonne, naar de achternaam van haar biologische vader, van Son.
Jaren later komt het gezin van haar zusje Laura door een brand om het leven, met uitzondering van Laura’s dochter Lotte. Lotte is door Sijmen bij Laura verwekt. Zonne is vastberaden om het voogdijschap over Lotte te krijgen om haar uit handen van Sijmen te houden. In de aangespannen rechtszaak wordt ook haar eigen verleden aan het licht gebracht en haar privacy, carrière en liefde komen op het spel te staan.
Verwachtingen
Naast
‘Maar buiten is het feest’ heb ik ook ‘Een schitterend gebrek’ van Japin
gelezen. Hij heeft een heel mooie schrijfstijl, waarin mooie vergelijkingen
worden gemaakt, en er veel oog is voor detail. De verwachtingen van te voren
voor dit boek waren ook wel hoog.
Thema en motieven
Het thema van dit verhaal is misbruik. Weijntje wordt door haar stiefvader misbruikt, zowel lichamelijk als psychisch. Ook haar zus wordt door hun stiefvader misbruikt, en die krijgt zelfs een kind van hem. In feite misbruikt hij de moeder van Weijntje ook, door haar tegen haar kinderen op te zetten.
Een belangrijk motief in het verhaal is veiligheid. Je ziet dat Weijntje en haar zussen niet veilig zijn in hun eigen gezin, wat heel erg is. Ook zie je dat Weijntje haar best doet om zich later weer veilig te voelen. Dicht bij dit motief ligt ook het motief vertrouwen. Door het misbruik heeft Weijntje haar vertrouwen in de mens verloren, en je ziet dat zij daar later nog steeds last van heeft. Toch probeert zij dat vertrouwen terug te krijgen. Daarnaast is een ander belangrijk motief kijken en bekeken worden. Het begluren van Sijmen is het begin van het misbruik van Weijntje, en dit zorgt ervoor dat Weijntje heel anders naar zichzelf, en naar de wereld gaat kijken.
Beoordeling
Hoewel ik na 'Een schitterend gebrek' al hoge verwachtingen had van dit boek, was ik toch weer aangenaam verrast toen ik het boek las. De schrijfstijl van Japin is, net als in 'Een schitterend gebrek' erg prettig. Hij weet mooie vergelijkingen te maken en zijn zinnen klinken soms als uit een lied. De personages worden erg goed beschreven. Je krijgt een goed beeld van de oude Zonne, en van de nieuwe vrouw. Op het eind van het boek vloeien die twee mooi samen. Hoewel ik in het begin moest wennen aan het vertelperspectief (er wordt verteld door Weijntje en door Weijntje als ze ouder is, en zichzelf Zonne noemt). Ik had in het begin moeite om te begrijpen waar het verhaal over ging, en kwam er daardoor ook maar moeizaam in. Vanaf het moment dat Weijntje wordt geïntroduceerd ging dat beter.
Eindoordeel
Japin heeft met 'Maar buiten is het feest' weer een prachtig verhaal neer weten te zetten. Het is een boeiend boek, waarbij het soms wel lastig is om in te komen. Toch wordt dat na een tijdje ruimschoots goedgemaakt, en is het moeilijk om het boek weg te leggen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bronnen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten