zondag 8 februari 2015

Boekverslag ‘De ontdekking van de hemel

Algemene informatie
Titel: De ontdekking van de hemel
Auteur: Harry Mulisch
Plaats van uitgave: Amsterdam
Jaar van uitgave: 2006
Druk: 1992
Aantal pagina’s: 927
Genre: Psychologische roman, ideeënroman, ontwikkelingsroman

Samenvatting
De ontdekking van de hemel is het verslag van een opdracht die een engel heeft uitgevoerd. Van zijn Chef heeft hij de opdracht gekregen om een uiterst belangrijk voorwerp, 'het testimonium', dat zich op aarde tussen de mensen bevind, terug te laten brengen naar de hemel. Om dit te bereiken heeft de engel enkele levens op aarde met elkaar in verbinding gebracht. In 1967 liet hij een diepe vriendschap ontstaan tussen sterrenkundige Max Delius (wiens moeder is vergast in Auschwitz en wiens vader juist fout was in de oorlog) en taalkundige Onno Quist (jongste zoon van een beroemd conservatief politicus). Gezamenlijk ontmoeten zij de celliste Ada Brons, die eerst een verhouding krijgt met Max, en daarna met Onno. Tijdens een verblijf van de drie op Cuba raakt Ada zwanger, waarna Onno met haar trouwt. Deze zwangerschap is het eigenlijke doel van de engel geweest, want Ada zal bevallen van een zoon, Quinten, en dat is de jongen die het testimonium terug zou moeten brengen, al weet hij dat zelf niet. Zo hebben de drie mannelijke hoofdpersonen elk een (on)bewuste drang: Quinten om op reis te gaan en iets te doen (al weet hij niet precies wat), Onno om via de politiek van Nederland een beter land te maken en Max om het heelal beter te begrijpen. Minimaal twee van deze zaken lijken ook te lukken, maar of dat voor Max, Onno en Quinten, en zelfs voor de mensheid in zijn geheel, een goede zaak is?

Verwachting

Voordat ik met ‘De ontdekking van de hemel’ begon had ik niet gedacht dat ik het boek zou gaan lezen. Toch omdat ik het te dik vond, en omdat ik ook een beetje opkeek tegen het niveau. Op aandringen van meneer Kroon ben ik er toch in begonnen.

Thema en motieven
Het thema van ‘De ontdekking van de hemel’ is de zoektocht naar de zin van het leven, en daarbij eigenlijk ook naar de zoektocht naar de hemel.
Onno, Max en Quinten denken er allemaal vaak diep na over de dingen die zij doen, en allebei zijn zij op hun eigen manier. Max heeft een letterlijke zoektocht naar de hemel, en bekijkt met telescopen de hemel. Quinten is door God uitgekozen om het Licht te worden, en wordt op het einde van het boek naar de hemel gehaald. Ook Onno zoekt naar de hemel.

Belangrijke motieven in het boek zijn God, moeder-zoon relatie en het noodlot.
God wil in dit boek de strijd aangaan met de duivel om de mensheid te redden van hem. God vindt namelijk dat de mens te veel aan de kant van de duivel is gaan staan, door zoveel te weten door de wetenschap. Ook de moeder-zoon relatie speelt een belangrijke rol in het verhaal. De relatie van Ada en Quinten speelt een belangrijke rol in zowel het leven van Quinten, als die van Onno en Max. Om het Licht terug op aarde te brengen, wat Quinten blijkt te zijn, moet de engelen Max en Ada bij elkaar brengen, en later moet Ada worden ‘geofferd’. Hierdoor heeft Quinten Ada nooit goed leren kennen, maar zij blijft toch indirect invloed op hem hebben.
Ook het noodlot is een belangrijk motief. Lezend kom je steeds intermezzo’s tegen, waarin blijkt dat het noodlot steeds zorgt voor de dramatische wendingen in het verhaal. De dood van Ada werd bijvoorbeeld veroorzaakt door het noodlot, net zoals het vaderschap van Max.

Beoordeling

De schrijfstijl van Mulisch is erg prettig. Hij schrijft erg vlotte zinnen, en ik vind het leuk dat je zoveel leert uit het boek. Max en Onno worden heel goed beschreven, je ziet goed de tegenstellingen tussen die twee, maar zeker ook de overeenkomstige eigenschappen.
Ook vind ik het heel goed van Mulisch dat hij de tijd waarin het verhaal speelt zo goed beschermt. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in de tijd van de provo's, en Mulisch weet heel goed om de hoofdlijn van het verhaal de achtergrond te schilderen. 


Eindoordeel
Ik vond ‘De ontdekking van de hemel’ een heel mooi boek. Vooral het begin las lekker door. Daarna vond ik dat er wat minder vaart in het verhaal kwam, wat jammer is. Het verhaal kabbelt in deel drie een beetje door, maar op het einde komt er gelukkig weer wat tempo in. Ik vind het ontzettend knap hoe Mulisch zoveel kennis in een boek heeft weten te stoppen, en zijn schrijfstijl vind ik ook erg prettig. Ik vind dat ‘De ontdekking van de hemel’ ondanks zijn dikte zeker de moeite waard is om te lezen.














Bronnen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten